Papryka słodka i ostra w zalewie

Wyrazista w smaku przekąska.

Składniki:

  • 2 kg papryki
  • 30 dag papryczek chili
  • 0,5 l octu
  • 0,5 kg cukru
  • 2,5 l wody
  • 4 łyżki soli
  • olej
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

1. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój w cząstki. Papryczki chili możesz pozostawić w całości lub przekroić wzdłuż. Wszystkie włóż do miski, posól 4 łyżkami soli, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Reklama

2. Do garnuszka wlej wodę, ocet, cukier, sól, pieprz, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pokrojoną w piórka cebulę. Możesz też dodać ząbki czosnku. Gotuj 10 minut.

3. Papryki przekładaj do gorących, wyparzonych słoików. Wlej przygotowaną zalewę, na wierzch każdego słoiczka wlej po 1 łyżeczce oleju. Słoiki zakręć, postaw do góry dnem i przykryj wełnianym kocem na kilka godzin. Paprykę podawaj jako sałatkę z cebulą dymką i koperkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje