Parzybroda z młodą kapustą

Wiosenny kapuśniak z pomidorami.

Składniki:

  • wywar mięsny (np. na żeberkach) lub warzywny
  • 1/2 młodej kapusty
  • ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 6 niedużych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • zielenina (opcjonalnie)

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Do podgrzanego wywaru włóż liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone: ziemniaki (ilość wg uznania), marchewkę, pietruszkę, seler. Dopraw solą, zacznij gotować na średnim ogniu.

2. Kapustę pokrój, przełóż do miski, lekko posól i wymieszaj. Gdy zupa się zagotuje, dodaj kapustę. Gotuj jeszcze ok. 20 minut. Pomidory sparz, obierz, pokrój je na dowolne kawałki. Dodaj do kapuśniaczku i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Na koniec dopraw do smaku, ewentualnie dodaj zieleninę.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje