Pascha wielkanocna

Świąteczna tradycja.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

- 1 kg chudego twarogu,
- 20 dag masła,
- 5 żółtek,
- po 3 łyżki migdałów i rodzynek,
- po 5 dag daktyli i fig,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- łyżka cukru waniliowego,
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
- szklanka śmietany,
- owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Twaróg przepuścić przez maszynkę i przetrzeć przez sito. Daktyle, migdały, rodzynki i figi posiekać. Skórkę kandyzowaną pokroić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, dodawać śmietanę.
2. Naczynie z masą wstawić do większego z wrzącą wodą. Ubijać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wymieszać z masłem, twarogiem i bakaliami.
3. Gotową masę wyłożyć do wysokiej formy. Formę odwrócić, postawić na talerzu i wstawić na noc do lodówki. Przed po-daniem udekorować.
Czas przygotowania 1 godzina minut

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje