× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Pasztet z królika - Robert Sowa

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

...z orzeszkami pistacjowymi - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

Zdjęcie

Pasztet z królika z pistacjami /materiały prasowe
Pasztet z królika z pistacjami
/materiały prasowe
Składniki na 10 porcji: 1 królik (ok. 1-1,2 kg); 100 g słoniny; 100 g boczku; 200 g łopatki wieprzowej; 2 cebule; 4 jajka; 2 ząbki czosnku; 1 czerstwa bułka kajzerka; 200 ml białego wina; 100 ml winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek

Sposób przygotowania

Reklama

Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz z łopatką pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.

Słoninę i boczek pokroić, wytopić w rondlu na wolnym ogniu, a następnie na powstałym tłuszczu obsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek, posypać solą, pieprzem i niewielką ilością ziół. Wlać wino i dusić do miękkości (ok. 40 minut). W razie potrzeby podlewać winem lub rosołem.

Do miękkiego mięsa dodać pokruszoną bułkę i wymieszać tak, aby nasiąkła wywarem. Wystudzone mięso i bułkę zmielić trzykrotnie, do masy dodać orzeszki pistacjowe, rozmącone jajka i winiak. Całość wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

W natłuszczonych podłużnych foremkach umieścić masę, całość owinąć dokładnie najpierw folią spożywczą, a następnie aluminiową. Piec godzinę w kąpieli wodnej w temperaturze 140 st. C. Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem, jeżeli zostanie na nim mięso, piec kolejne 10 minut.

Pasztet z królika podawać z żurawiną lub ćwikłą i marynowanymi owocami.

Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia

Więcej na temat:pasztety

Zobacz również

  • Chutney z czerwonych śliwek

    Chutney to gęsty sos używany głownie w kuchni indyjskiej. Choć jest przygotowywany z owoców, a swoją konsystencją przypomina konfiturę, doskonale pasuje do mięs i serów. więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 374

Reklama

Skomentuj artykuł: Pasztet z królika - Robert Sowa

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz
aga

~aga -

O jej ! to było naprawdę trudne.

smakosz

~smakosz -

co to znaczy piec w kapieli wodnej,moze mi ktos podpowie??zycze wszystkim wesolych swiat:)

Reklama