Pasztet z warzyw po bulionie

Kuchnia zero waste uczy nas wykorzystywania produktów bez ich marnowania. Nawet obierki czy warzywa z rosołu mogą stać się cennym produktem. Jagna Niedzielska proponuje pasztet z warzyw z rosołu. Czy przekonają się do niego przeciwnicy rozgotowanej marchewki?

Pasztet z warzyw
Pasztet z warzyw123RF/PICSEL

- Fani klarownego bulionu będą mogli, dzięki temu przepisowi przygotować dwie potrawy - radzi w swej książce "Bez resztek" Jagna Niedzielska. Warzywa z rosołu świetnie nadają się do pasztetu. Mają w sobie esencję smaku - podkreśla autorka.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 2 szklanki zblendowanych warzyw po rosole, puszkę białej fasoli, 5 łyżek płatków owsianych, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki teriyaki (opcjonalnie), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżkę słodkiej papryki w proszku, łyżkę pasty sriracha, pół łyżeczki soli.

Płatki owsiane mielimy, np. w młynku do kawy. Warzywa z rosołu blendujemy z białą fasolą na gładką masę i łączymy z resztą składników i przypraw. Masę przekładamy do keksówki. Pasztet warzywny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez około 40-50 minut.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło możemy go podać na przykład z ulubionym sosem pomidorowym.

- Podczas gotowania najważniejszymi narzędziami będą twoje zmysły i zaufanie do siebie. Nie przyjmuję wymówek "Ale ja nie potrafię gotować" - co najwyżej nie potrafisz kombinować, a tego można się nauczyć. Mimo radykalnej nazwy zero waste to metoda małych kroków - podpowiada Jagna Niedzielska.

Jak podkreśla też autorka książki, wszelkie przepisy kulinarne powinniśmy traktować jako inspiracje, a nie jako ścisłą regułę. - Nie bój się zmieniać. Należy pamiętać, że receptury podane w książkach i na stronach internetowych są orientacyjne - podpowiada Niedzielska. (PAP

Przepis na pasztet warzywnyInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas