Patison: Przepisy i właściwości. Co można z niego zrobić?

Patison to warzywo z rodziny dyniowatych, ale już na pierwszy rzut oka wyróżnia się na tle swoich botanicznych krewniaków. Wielu smakoszom kształtem przypomina statek kosmiczny, bywa nazywany także dynią talerzową. Przypadnie do gustu wszystkim kucharzom, którzy cenią warzywa o chrupkiej konsystencji i łagodnym smaku, który zestawiać można z bardziej wyrazistymi produktami. Jak przyrządzić patisona i dlaczego warto go jeść? Przedstawiamy najsmaczniejsze inspiracje na dania z tym nietuzinkowym warzywem.

Jak przyrządzić patisona?
Jak przyrządzić patisona?123RF/PICSEL

Patisony - co to takiego i skąd się wzięły?

Warzywo spokrewnione jest z dynią i cukinią, które w kuchniach są wykorzystywane bardzo często. Dużą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, zresztą z tą częścią świata wiąże się jego pochodzenie. Prawdopodobnie jako pierwsi poznali się na potencjale patisona Indianie, którzy zamieszkiwali tereny Ameryki Środkowej. Gdy trafił do Europy, był uważany za egzotyczną roślinę ozdobną.

Wszystko przez specyficzny kształt, przypominający dysk z pofalowanymi brzegami. Jasny miąższ zwykle ukryty jest pod skórką w kolorze kremowym, żółtym lub jasnozielonym. W kulinariach najlepiej jest wykorzystać młode i nieprzerośnięte okazy. Zdejmowanie skórki nie jest wtedy konieczne. W starszych egzemplarzach jest ona zdecydowanie bardziej twarda i może sprawiać problemy przy obieraniu.

Patisony - co można z nich zrobić?

Oto moment, w którym miłośnicy warzywnej kuchni będą mieli spore pole do popisu. Produkt ten podawać można w najróżniejszych wcieleniach. Świetnie sprawdzi się jako danie główne, ale patison do obiadu jako dodatek również smakuje wyśmienicie. Prezentujemy najciekawsze przepisy na patisony, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Patison smażony

Przygotowanie patisona w panierce jest dziecinnie proste. Warzywo należy pokroić w plastry, oprószyć ulubionymi przyprawami (mogą to być sól, pieprz oraz czerwona papryka), zanurzyć w jajku i bułce tartej, następnie smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Bardzo dobrze smakuje również patison w cieście naleśnikowym.

Patison z piekarnika

Jeśli uda ci się znaleźć młode, a co za tym idzie niewielkie patisony, możesz przygotować z nich wyśmienite danie z pieca. Przyrządzisz je w całości, możesz również każdą sztukę przekroić na pół. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, skrop dość obficie oliwą i posyp ulubionymi przyprawami. Warzywny smak doskonale podkreślają kolendra, chili, świeży rozmaryn oraz gorczyca. Danie powinno spędzić 20-25 minut w piecu nagrzanym do temperatury 200°C.

Patisony bardzo dobrze pasują do zapiekanek i leczo
Patisony bardzo dobrze pasują do zapiekanek i leczo123RF/PICSEL

Niezwykle efektownie prezentują się patisony faszerowane. Po odkrojeniu ich górnej części z ogonkami łatwo będzie wydrążyć nasiona, robiąc tym samym miejsce na apetyczny farsz. Na niego może składać się mięso mielone z sosem pomidorowym, ryż z sezonowymi warzywami lub grzyby. W nadziewanym patisonach zmieścisz wszystkie swoje ulubione produkty.

Przetwory z patisonów

Zapewne każdy fan kiszonek ma już zapasy ogórków w słoikach. Warto więc zwrócić uwagę także na patisony marynowane, które okażą się bardzo smakowitym i intrygująco wyglądającym uzupełnieniem spiżarki. Wybornie smakują patisony w zalewie słodko-kwaśnej. Do jej przygotowania użyć można papryczki chili, liści laurowych, chrzanu i ziela angielskiego. Do przepisów z patisonem doskonale pasuje orientalne curry, a także miód. Marynowane patisony wykorzystasz jako dodatek do mięs, uzupełnienie zimnej płyty podczas przyjęć albo jako element imprezowych koreczków.

Zaskocz gości marynowanymi patisonami
Zaskocz gości marynowanymi patisonami123RF/PICSEL

Patison: Właściwości

"Kosmiczne" warzywo to skarbnica wielu cennych dla zdrowia składników. W jego składzie znaleźć można witaminy A i C. Patison stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz licznych składników mineralnych. Wśród nich na wyróżnienie zasługują zwłaszcza magnez, żelazo, fosfor, mangan i potas. Jednocześnie warzywo jest niskokaloryczne, więc można je śmiało zajadać bez obaw o wzrost wagi. Uważać należy jedynie na dodatki. Śmietanowe sosy czy gruba warstwa panierki to składniki, które znacznie podnoszą kaloryczność każdej potrawy.

Wspomniane składniki wpływają na ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz cukrzycy typu 2. Zawarte w patisonie dobroczynne substancje pomagają dbać o wzrok. Warzywo powinno więc znaleźć się w diecie osób, które dużo czasu spędzają przy komputerze oraz seniorów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas