Penne z mielonym mięsem

Syci na długo.

Skłaadniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  •  jajko
  • pół czerstwej bułki
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 25 dag makaronu penne
  • cebula
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag parmezanu
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka tymianku
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • olej
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Usmaż pokrojoną cebulę, dodaj pomidory z zalewą, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, tymianek, oregano, cukier, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj. Duś pod przykryciem 25 minut. Przeciśnij przez sito. Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu. Odcedź. Bułkę namocz w mleku.

Reklama

2. Mięso połącz z jajkiem, namoczoną i osączoną bułką, solą i pieprzem. Formuj pulpeciki. Obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju po siedem minut z każdej strony. Pulpeciki delikatnie wymieszaj z sosem pomidorowym. Na talerzu układaj makaron, polej sosem z pulpecikami, posyp startym serem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje