Piaskowe ciasta z soczystymi cytrusami

Wilgotne ciasto z orzeźwiającymi owocami cytrusowymi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Doskonałe do popołudniowej kawy i na wyjątkowe okazje.

Cytrynowa kopuła w bezie
Cytrynowa kopuła w bezie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Cytryny polej wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj  z mąką ziemniaczaną.

2. Rozbij 3 jajka. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z 1 szkl. cukru i cukrem waniliowy. Wbij 3 jajka i dołóż  3 żółtka. Dodaj połowę soku i skórkę z cytryny.

3. Do masy maślanej wsyp porcjami obie mąki z proszkiem i wlej maślankę. Utrzyj. Formę (śr. 26 cm) posmaruj masłem. Nałóż ciasto. Piecz 50 minut w 180 st.  

4. Pozostałe białka połącz z resztą soku. Ubij, dosypując resztę cukru.

5. Wysuń ciasto. Odepnij obręcz formy. Ciasto posmaruj bezą. Piecz 10-15 minut.

Dobre rady cukiernika

Połowę maślanki zastąp gazowanym napojem cytrusowym. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.

Nie wiesz, czy proszek do pieczenia z otwartej torebki nie zwietrzał i wciąż nadaje się do użycia? Weź szczyptę na łyżeczkę i polej wodą. Jeśli pojawią się bąbelki, znaczy to, że proszek jest dobry i spulchni ciasto.

Przed nałożeniem na ciasto piaskowe kremu, posmaruj je konfiturą (2-3 łyżki). Wcześniej ją podgrzej i przetrzyj. Dzięki temu ciasto nie rozmięknie. Wybierz konfiturę jasną (morelową), która nie zmieni koloru ciasta.

Mandarynkowiec z kremem

Mandarynkowiec z kremem
Mandarynkowiec z kremem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Z czterech mandarynek wyciśnij sok, pozostałe odłóż do dekoracji. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Potem kolejno domieszaj jajka.

2. Do masy maślanej wlej sok i kefir. Utrzyj. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

3. Sypkie składniki dodaj do ucieranej masy. Miksuj, aż składniki się połączą. Formę (śr. 22 cm) posmaruj masłem oraz oprósz mąką. Nałóż ciasto. Wygładź.

4. Ciasto piecz 45 minut w 175 st. Wystudź. Mascarpone ubij ze śmietaną, likierem i cukrem pudrem. Posmaruj tym ciasto. Obłóż pozostałymi owocami.

Dobra rada cukiernika

Przed nałożeniem na ciasto piaskowe kremu, posmaruj je konfiturą (2-3 łyżki). Wcześniej ją podgrzej i przetrzyj. Dzięki temu ciasto nie rozmięknie. Wybierz konfiturę jasną (morelową), która nie zmieni koloru ciasta.

Placek podwójnie pomarańczowy

Placek podwójnie pomarańczowy
Placek podwójnie pomarańczowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj, po połowie każdej pomarańczy pokrój w plasterki. Zasyp je 1 szkl. cukru. Zalej wodą. Gotuj 5-7 minut. Wystudź w syropie.

2. Jajka wbij do miseczki. Dodaj resztę cukru. Ubij mikserem. Dolej kefir i olej. Porcjami domieszaj obie mąki i proszek. Miksuj do połączenia składników.

3. Pozostałe połówki pomarańczy obierz, usuń białą skórkę, miąższ pokrój na kawałeczki. Domieszaj do ciasta.

4. Formę posmaruj masłem i oprósz mąką. Żółtko roztrzep.

5. Ciasto nałóż do formy. Wierzch posmaruj żółtkiem. Posyp grubym cukrem i obłóż plasterkami owoców z syropu. Piecz 1 godz. w 180 st.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas