Pide - turecki fast food

Pide uchodzi za turecką wersję pizzy. Łódeczki z ciasta mogą być wypełniane dowolnym farszem.

Kuchnia turecka słynie z ciekawych połączeń smaków
Kuchnia turecka słynie z ciekawych połączeń smaków123RF/PICSEL

1. Drożdże rozpuszczamy w szklance wypełnionej do połowy ciepłą, przegotowaną wodą, dodajemy łyżeczkę cukru. Zakrywamy rozczyn ściereczką i pozostawiamy na ok. 25 minut.

2. W misce łączymy mąkę, 4 łyżki oliwy, jajko, pół kubeczka jogurtu, sól i gotowy rozczyn. Wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto, najlepiej na stolnicy. W razie potrzeby podsypujemy je mąką/dodajemy odrobinę ciepłej wody. Gdy będzie odchodzić od ręki, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (przynajmniej ok. 4 godzin).

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Rozwałkowujemy każdą, tworząc lekko owalne kształty. 

4. Cebulę i czosnek kroimy drobno, szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Na środku każdego kawałka ciasta wykładamy plasterki pokrojonej mozzarelli, cebulę z czosnkiem i salami. Boki ciasta sklejamy, tworząc łódeczki. Smarujemy łódeczki jajkiem. Zapiekamy przez 20 min. w temp. 200 stopni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas