Pięć przypraw, które najlepiej wpływają na zdrowie

Jak podkreślić niepowtarzalny smak i aromat ulubionych posiłków? Oczywiście przez dodanie odpowiednich przypraw. Warto pamiętać, że wiele z nich zawiera substancje, które działają niczym lekarstwa. Poniżej prezentujemy pięć najzdrowszych przypraw: kurkumę, kolendrę, cynamon, bazylię i imbir. Każda z nich zawiera szereg właściwości, które wspomagają właściwe funkcjonowanie organizmu.

Kolendra wzmacnia smak potraw
Kolendra wzmacnia smak potraw©123RF/PICSEL

Kurkuma

Kurkuma i imbir
©123RF/PICSEL

Kurkuma jest jednym ze składników curry. Zawiera kurkuminoidy, które – zwłaszcza przez połączenie przyprawy z pieprzem, imbirem, czy rozmarynem – zapobiegają chorobom wątroby oraz niszczą komórki nowotworowe w organizmie człowieka. Obecność kurkumy w potrawach korzystnie wpływa na serce i układ krążenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów czy udarów. Przyprawa jest także ważna w usuwaniu toksyn z organizmu, chroni go przed wirusami, bakteriami

i grzybami, a także zapobiega problemom związanym z trawieniem. Co więcej, kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne (łagodzi zapalenie stawów), wpływa na szybsze gojenie się ran i obniża poziom cholesterolu. Ponadto kurkuma wspomaga układ nerwowy i krwionośny, a także poprawia pamięć i koncentrację oraz przeciwdziała chorobie Alzheimera.

Kolendra

Kolendra występuje w sosach salsa. Zawiera dodecenal, czyli związek chemiczny, który niszczy bakterie Salmonella. Podobnie jak kurkuma, kolendra przeciwdziała cukrzycy i zapobiega zapaleniom. Ponadto wpływa korzystnie na pracę wątroby i układ trawienny. Jest bogata w witaminy z takich grup jak C czy K i minerały takie, jak żelazo, magnez, wapń czy potas. Co ważne, olej z kolendry pomaga w usuwaniu toksycznych metali z organizmu i sprawia, że może on łatwiej przyswoić witaminę D. Przyprawa wzmacnia układ odpornościowy, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie uspokajające. Produkty przyprawione kolendrą spożywać powinny zwłaszcza osoby zmagające się z niestrawnością, nudnościami czy zgagą.

Cynamon

Bazylia
©123RF/PICSEL

Podobnie jak kolendra cynamon bogaty jest w substancje odżywcze, które wspierają pracę organizmu (żelazo, mangan, błonnik i wapń). W dodatku obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych i zapaleniom; łagodzi też bóle mięśni. Obecność cynamonu w potrawach rozgrzewa i wzmacnia organizm, a także wpływa korzystnie na dotlenienie jego narządów wewnętrznych. Ale to nie wszystko – substancje zawarte w przyprawie mogą zwalczać również wypryski i przebarwienia skóry. Wzbogacając potrawy cynamonem możemy zapobiec występowaniu choroby Alzheimera, a także wzmocnić pamięć i koncentrację oraz stymulować ukrwienie mózgu. Cynamon powinny włączyć do swojej diety także osoby zmagające się z przewlekłym stresem i lękami, gdyż może on korzystnie wpływać na ich samopoczucie.

Bazylia

Bazylia także chroni układ nerwowy człowieka i zmniejsza napięcie psychiczne. Dodatkowo wzmacnia organizm i wspomaga jego układ odpornościowy. Przyprawa chroni zwłaszcza żołądek, chroniąc go przed niestrawnością. Bazylia ma właściwości przeciwzapalne, zapobiega bakteriom i bólom rozmaitego pochodzenia. Zawiera witaminę A i chroni wzrok przed zaburzeniami. Łagodzi nudności i wymioty, pobudza krążenie oraz usprawnia pracę serca i nerek.

Imbir

Imbir suszony
©123RF/PICSEL

Imbir może uodpornić organizm na przeziębienia, ból gardła czy problemy jamy ustnej. Zapobiega mdłościom i zaburzeniom związanym z funkcjonowaniem żołądka, dlatego jest zalecany osobom z chorobą lokomocyjną. Obniża poziom cholesterolu i usuwa toksyny z organizmu. Podobnie jak cynamon i kurkuma stymuluje ukrwienie mózgu i pamięć. Co ciekawe, imbir stosowany jest także w celu złagodzenia migreny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas