Pieczeń wołowa korzenna

Przygotuj aromatyczną pieczeń.

Składniki:

Reklama

- 1 kg ligawy wołowej,
- 400 ml bulionu,
- 40 dag szalotki,
- 20 dag śliwek,
- 2 jabłka,
- olej

Przyprawy:

- sol, pieprz cukier,
- gałka muszkatołowa,
- cynamon,
- goździki

Przygotowanie:

Mięso opłucz, osusz. Grubo natrzyj solą, pieprzem i cukrem. Oprósz mieloną gałą muszkatołową, goździkami i cynamonem. Obciąż i odstaw na dobę do lodówki. W tym czasie 2 raz mięso obróć. Następnego dnia lekko opłucz. Ułóż w natłuszczonej brytfance, skrop olejem. Wstaw do piekarnika 180 st. C. Piecz 75 min. W trakcie podlewaj bulionem. Na 25 min przed końcem pieczenia do brytfanki dołóż obrane, pokrojone na połówki szalotki. Wymieszaj z wytwarzającym się sosem. Na 10 min przed końcem pieczenia dodaj połówki wydrylowanych śliwek oraz cząstki jabłek (bez gniazd nasiennych). Wymieszaj. Pieczeń podaj obłożoną owocami.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: wołowina | pieczeń

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje