Pieczeń z szynki

Aromatyczne pieczeń.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- szynka myszka (ok. 1,2 kg),
- łyżka cukru,
- 1,5 łyżki soli,
- łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu, po kilka goździków ziaren jałowca i ziela angielskiego,
- suszony majeranek,
- 4 jabłka o twardym miąższu, szklanka bulionu,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki czerwonego wina.

Przyrządzanie:

1. Mięso natrzeć solą i cukrem. Pieprz, goździki, jałowiec i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Posypać mięso, oprószyć majerankiem. Włożyć do garnka, obciążyć i odstawić na dobę.
2. Nazajutrz mięso lekko opłukać. Ułożyć w natłuszczonej brytfance i piec około 2 godz. w temp. 180 st. C. W trakcie mięso stopniowo polewać bulionem i winem.
3. Jabłka pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do brytfanki z mięsem na 5 min przed końcem pieczenia, oprószyć majerankiem. Gotowe mięso wyjąć, wywar przecedzić, zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Przyprawić. Podać jako sos.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: mięso | pieczeń | wieprzowina

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje