Pieczenie chleba w domu

Jak wyglądały pierwsze chleby, gdzie można skosztować najwięcej rodzajów pieczywa, a gdzie chleba niemal się nie jada? Dowiedz się wszystkiego o chlebie!

Sporządzanie zakwasu jest bardzo proste i wymaga jedynie trochę cierpliwości
Sporządzanie zakwasu jest bardzo proste i wymaga jedynie trochę cierpliwościkdc.pl

To, że pierwsze chleby, jakie piekli ludzie, były okrągłymi, płaskimi podpłomykami, wynikało nie tylko stąd, iż nie znano jeszcze zakwasu. Na rozgrzanych kamieniach nie dało się po prostu piec inaczej. Okrągły, wyrośnięty bochenek chleba wymaga dopływu ciepła ze wszystkich stron.

Wynalezienie pieca chlebowego zrewolucjonizowało pieczenie chleba. Pierwsze prymitywne jeszcze piece to były właściwie gliniane garnki, "dzwony", stawiane do góry dnem na gorącym kamieniu. Sposób ten do dziś jest stosowany na niektórych oddalonych terenach.

Pierwsze piekarnie na większą skalę istniały w Egipcie, jak tego dowodzą ich ślady, na które natrafili archeolodzy. Nie na darmo w starożytności nazywani byli tymi, którzy jedzą chleb. Budowali piece, w których można było osiągnąć wysokie temperatury, zamieniające parę w wodę, zawartą w cieście chlebowym. Objętość chleba znacznie wzrastała, a on sam powlekał się chrupiącą skórką. W państwie faraonów znano już 30 różnych gatunków chleba. Rzymianie natomiast zbudowali pierwsze duże młyny i opanowali sztukę drobnego mielenia ziarna i uzyskiwania miałkiej mąki. Co więcej - do wyrabiania chleba wynaleźli specjalne urządzenie: w dużej dzieży poruszały się drewniane mieszadła, wprowadzane w ruch i napędzane siłą wołów lub też niewolników. Konstrukcji zbliżonej do rzymskiego pieca chlebowego używano z niewielkimi zmianami w całej Europie do XIX wieku.

Specjały z całego świata

Wszędzie na świecie chleb jest najważniejszym produktem spożywczym, jedynie w Azji podobne znaczenie przypisuje się ryżowi. Stąd też na kuli ziemskiej znaleźć można odpowiednio wiele najróżniejszych gatunków pieczywa. I nie zawsze jest to pieczywo wytwarzane z pszenicy i żyta.

W Ameryce Północnej i Południowej używa się mąki kukurydzianej, w Irlandii, Niemczech i innych regionach do mąki dodaje się ziemniaki, a jeśli idzie o sposoby przyprawiania chleba, wynalazczość ludzka niemal nie ma granic. Każdy prawie kraj ma swoje specjalności różne od innych.

Rozmaitość rozciąga się także na kształt chleba - od wydłużonych, cienkich i płaskich placków poprzez bochenki okrągłe i kanciaste aż po chrupiące obwarzanki i półokrągłe rożki.

Europejska rozmaitość

Przepisy na domowe pieczywo:

Fragmenty oraz przepisy pochodzą z książki "Pieczenie chleba w domu"

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas