Pieczone pomidory

Na przystawkę.

Składniki:

  • 4 mięsiste pomidory
  • 1 świeża bagietka

Na masło ziołowe:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • duża szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Reklama

1. Przygotuj masło ziołowe: rozetrzyj czosnek z solą, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Z masła uformuj wałek, owiń go w folię i odstaw do lodówki (będzie je łatwiej kroić). Pomidory przekrój na połówki, na wierzchu każdej połóż plasterek masła. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10-15 minut, podawaj z bagietką jako przystawkę. Pomidory można też faszerować np. pieczarkami i kaszą jaglaną (1/2 szklanki kaszy jaglanej, 300 g pieczarek, tymianek, szczypiorek, sól, pieprz) czy mięsem i orzechami (150 g mięsa mielonego, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 g startego sera żółtego, sok z 1 cytryny).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje