Pieczone selerowce z porem

Mięso z dodatkiem selera i czosnku zrobi furorę nie tylko podczas domowego obiadu, ale również bardziej wystawnego przyjęcia. Gwarantujemy, że każdy będzie chciał dokładkę!

Pieczone selerowce z porem
Pieczone selerowce z porem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Seler obierz, pokrój w kostkę. Zalej posoloną wodą i gotuj  do miękkości (ok. 2 minut). Warzywo odcedź, przestudź. Rozgnieć widelcem lub zblenduj na piure. Pory dokładnie opłucz, osusz.  Jeden pokrój w plasterki, a drugi drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim posiekany por i czosnek. Ostudź.   

2. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj ostudzony seler oraz podsmażony por z czosnkiem. Wsyp bułkę tartą i połowę sera. Dołóż majonez oraz przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wyrób rękoma na jednolitą masę. Jeśli okaże się zbyt rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki tartej.    

3. Z masy uformuj pulpety. Ułóż je w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Piecz 50 minut w 180 st. (jeśli  zaczną zbytnio się rumienić, przykryj naczynie folią aluminiową). 45 minut przed końcem pieczenia pulpety posyp resztą sera, pokrojonym porem i natką.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas