Pielmieni

Tradycyjne syberyjskie pierożki.

Składniki na 4 porcje:

- 400 g mąki,
- pół łyżeczki soli,
- 2 jajka
Na farsz:
- 2 cebule,
- 50 g boczku,
- 10 g masła,
- 300 g mieszanego mięsa mielonego,
- sól, czarny pieprz,
- pęczek koperku,
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić zagłębienie w środku i wbić do niego jajka. Dolać 120 ml wody i przy pomocy robota kuchennego wyrobić ciasto. Następnie, na posypanej mąką powierzchni, wyrabiać ręcznie jeszcze przez 5-10 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Tłuszcz rozgrzać w garnku i zrumienić na nim cebulę. Mięso mielone, boczek, cebulę i 4 łyżki wody, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu wyrobić na masę.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Następnie dłońmi rozciągnąć je aż będzie cienkie jak papier. Grubsze brzegi odciąć i zawinąć w folię.
Okrągłą foremką (ok 6 cm średnicy) wyciąć jak najwięcej krążków. Pozostałe ciasto zagnieść i zawinąć w folię.
Na każdy krążek nakładać 3/4 łyżeczki farszu i sklejać pierożki. Rogi pierożków sklejać (jak przy robieniu uszek). Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować, wyciąć krążki i robić pierożki jak poprzednio. Powinno wyjść ok. 80 sztuk. Porcjami wrzucać do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 8 minut.
Koperek umyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać. Koperek zmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Pierożki nakładać na talerze, dekorować koperkiem. Podawać ze śmietaną.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3400 kJ/812 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | kuchnia rosyjska | pierogi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje