Pierniczkowe całuski

Pyszne, aromatyczne ciasteczka

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 30 sztuk

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 20 łyżek cukru
  • 10 dag smalcu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania

1. Miód zagotować z przyprawą korzenną do piernika, dokładnie wymieszać i wrzący dodać do mąki. Przy użyciu noża posiekać do połączenia się składników. Odstawić do przestygnięcia. 

2. Do wystudzonej masy dodać cukier, smalec, sodę i jaja. Całość wyrobić na jednolitą konsystencję, rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm i foremką wykrawać niewielkie kółeczka. 

3. Gotowe ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blaszce, zachowując między nimi odstęp 3-4 cm. Wierzch każdego posmarować roztrzepanymi żółtkami i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170-180 st. C przez 10-15 minut. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje