Piernikowe choineczki

Przysmak, który ozdobi świąteczny stół.

Składniki na 10 porcji:

Reklama

- 50 dag miodu, - 250 ml oleju, - 50 dag brązowego cukru, - 15 dag gorzkiej czekolady, - 20 dag mielonych orzechów laskowych, - po łyżce cynamonu i mielonych goździków, - 4 jajka, - 50 dag mąki, torebka proszku do pieczenia, - 5 łyżek konfitury morelowej.

Przyrządzanie:

Miód, olej i cukier podgrzać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Lekko ostudzić, dodać czekoladę i powoli rozpuścić ją w masie. Następnie dodać orzechy, przyprawy i jajka. Wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni C. Z zimnego ciasta wycinać gwiazdki różnej wielkości. Sklejać je podgrzaną konfiturą morelową, formując choinkę. Udekorować lukrem. Porcja - 240 kcal Czas przygotowania: 60 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Dowiedz się więcej na temat: ciastka | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje