Piernikowe ciasteczka z bakaliami

Zachwycają smakiem i aromatem!

Składniki

  • 100 g Daktyli suszonych np. Bakalland
  • 100 g Śliwek Całe Owoce np. Bakalland
  • 100 g Żurawiny suszonej np. Bakalland
  • 70 g Pistacji prażonych w piecu np. Bakalland
  • 1 kg mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka miodu
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki Sody oczyszczonej np. Delecta
  • 1 opakowanie Przyprawy do piernika np. Delecta
  • 1 opakowanie Polewy o smaku mlecznej czekolady np. Delecta

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączymy razem suche składniki, dodajemy rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Całość zagniatamy do gładkiej konsystencji i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy szklanką koła. Pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Daktyle, śliwki i żurawinę kroimy w cienkie paski, usuwamy łupiny z pistacji, a następnie siekamy. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. Dekorujemy nią upieczone pierniczki, a następnie wierzch każdego z nich ozdabiamy bakaliami.

Reklama


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje