Pierogi lubelskie na słodko

Jesienny przysmak!

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 150-200 ml gorącej wody

Reklama

Farsz:

  • 2 szkl. twarogu
  • 10 sztuk suszonych wiśni
  • 4 łyżki miodu (wrzosowy lub rzepakowy)
  • 1 czubata szkl. lekko rozgotowanej kaszy gryczanej
  • sól do smaku

Sos:

  • 5 łyżek Konfitury np. z Wiśni nadwiślanki Herbapol  
  • 1 szkl. wiśni bez pestek
  • 0,5 szkl. wina białego deserowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru (do smaku)
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki 30%

Przygotowanie:

1. Do mąki dodajemy sól, roztopione masło, dolewamy powoli wodę i dokładnie mieszamy. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto rękami przez 7-8 min., podsypując w razie konieczności mąką, tak, by ciasto nie kleiło się. Następnie odstawiamy je na 30 min., po czym wygniatamy ok. 2 minut. W dalszej kolejności dzielimy ciasto na 3-4 części i kolejno rozwałkowujemy każdą część na cienki placek (ok. 2-3mm).

2. Mielimy twaróg z suszonymi wiśniami. Dodajemy miód i kaszę gryczaną. Doprawiamy delikatnie solą i dokładnie mieszamy.

3. Do rondla wsypujemy wiśnie, wlewamy wino i sok z cytryny. Wszystko posypujemy cukrem i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Na koniec do składników dodajemy śmietankę oraz konfiturę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

4. Szklanką wycinamy krążki z ciasta, napełniamy je farszem, zlepiamy i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody z odrobiną oleju. Gotujemy przez 2-3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Ugotowane pierogi polewamy obficie sosem wiśniowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje