Pierogi z grzybami

Najlepiej smakują w Święta.

Składniki:

Ciasto:

  • 70 dag mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • trochę gorącej wody

Reklama

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 szkl. suszonych grzybów
  • 4 duże cebule
  • 2-3 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:


1. Farsz: kapustę opłucz, odciśnij, przełóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Podlej wodą, duś przez 2 godziny. Zdejmij z ognia, usuń przyprawy.

2. Grzyby przebierz, zalej zimną wodą, gotuj 1 godzinę i 30 minut, odcedź, zmiel. Ugotowaną kapustę odcedź, przestudź. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Kapustę wymieszaj z grzybami oraz cebulą. Całość zmiel w maszynce do mięsa. Farsz przypraw solą oraz pieprzem. Składniki na ciasto zagnieć, dolewając tyle wrzątku, by ciasto było dosyć twarde i elastyczne.

3. Ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z placków powycinaj krążki. Nałóż na nie porcje farszu. Złóż. Zlep brzegi. Pierogi ostrożnie wkładaj do posolonego wrzątku. Gotuj chwilę od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Przed podaniem możesz pierogi podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje