× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Pierogi z kapustą i grzybami - Maciej Kuroń

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanek); 250 ml wody lub mleka; 1 łyżka masła; sól; ewentualnie 1 jajko. Farsz: 800 g kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 1 cebula; 100 g masła; 3 łyżki oleju, sól, pieprz.

Zdjęcie

/ 

Zdjęcie

/ 
Grzyby moczymy w wodzie przez co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobniutko siekamy. Przystępujemy do wykonania ciasta. Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek, ewentualnie wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Oczywiście mąka bardziej sucha wchłonie więcej wody czy mleka, stąd często słyszy się enigmatyczne rady doświadczonych gospodyń, że wody dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając miską, żeby "odpoczęło". Przygotowujemy farsz. Kapustę odciskamy, jeżeli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelewamy ją wodą i dusimy w wywarze z grzybów i w maśle. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, dodajemy wraz z grzybami do kapusty i dusimy razem, aż do odparowania płynu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm, wykrajamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do ciasta pierogowego możemy dodać jajko, ale pamiętajmy, że jest ono wtedy twardsze.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia

Zobacz również

  • Zasady reklamacji - kiedy prawo jest po twojej stronie

    Źle wykonana usługa, wadliwy towar, nieudany zakup? W większości sytuacji masz prawo do reklamacji. Przeczytaj, kiedy warto upierać się przy swoim! więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Pierogi z kapustą i grzybami - Maciej Kuroń

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (7)

Dodaj komentarz
basia

~basia -

Pierożki pycha. U mnie się zawsze cieszą największym powodzeniem, do tego stopnia że jak się zjedzie cała rodzinka na święta to nie nadążam lepić i czasem się salwuję tak, że zamawiam surowe w Królestwie Pierożka na Filipa, bo mają praktycznie identyczne w smaku jak domowe.

kika

~kika -

do ciasta koniecznie gorąca woda!!!

gość

~gość -

Debiutantka, a do ciasta dodała Pani jajko czy nie ?

debiutantka

~debiutantka -

pierwszy raz robiłam pierogi z kapustą i grzybami i wyszły znakomite - Mąż jest zachwycony :)

smakoszka

~smakoszka -

do mąki dolewam wodę z mlekiem, ale cała filozofia w tym, żeby zmieszać zimne mleko z gorącą wodą, żeby było ciepłe, ale nie gorące, ciasto wtedy jest mięciutkie i bardzo szybko i łatwo się je wyrabia.

Ela

~Ela -

Najleprze jest jak go sie wyrabia w maszynie do chleba.Nastawiasz na ciasto i po 25min. maszgotowe wspaniale ciasto. Nigdy sie nie dodaje jajko, bo twarde.Robie dziennie 360 pierogow to wiem.

zula

~zula -

na pierogi jest wtedy , gdy ok 1/3 mąki zaparzymy wrzacą wodą, a po wystygnieciu kontynuujemy wyrabianie z dodatkiem jajka i cieplej wody.Ciasto jest bardzo miękkie, świetnie sie klei.

Reklama

Reklama