Pierogi z pomarańczami

Pomysł na pierogi.

Składniki:

Reklama

Ciasto: - 0,5 kg mąki,
- 2 małe jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- ok. szklanki ciepłej wody,
- Farsz: - 1 szklanka mleka,
- 3 czubate łyżki kaszy manny,
- 2 małe pomarańcze,
- 4 łyżki miodu,
- kawałek imbiru,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 3 łyżki oleju,
- Sos czekoladowy:
- 1/2 tabliczki czekolady

Przygotowanie:

Zagotować mleko ze szczyptą soli i wsypać kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, przestudzić. Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć we wrzątku, pokroić dość drobno i przesmażyć na mocno rozgrzanym miodzie z dodatkiem imbiru. Część pomarańczy odłożyć do dekoracji, resztę połączyć z kaszą manną. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać kwadraty, na każdy nakładać farsz i dokładnie zlepić unosząc rogi kwadratów do góry. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju), gotować kilka minut. Pierogi podawać z sosem czekoladowym i pozostawionymi pomarańczami, posypać tartą czekoladą. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 8 osób.

Dowiedz się więcej na temat: pomarańcza | ciasto | pierogi | potrawy wegetariańskie | dania na słodko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje