PIKANTNA JAJECZNICA
Dla osób lubiących wyraziste i pikantne dania

Składniki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 20 g drobno posiekanej czerwonej cebuli
- ½ drobno posiekanej papryczki chili bird’s eye
- 3 średniej wielkości jaja
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 5 g drobno posiekanej natki pietruszki
1 osoby
Sposób przygotowania
Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć czerwoną cebulę z chili do miękkości, ale nie za długo, aby się nie przebarwiły. W misce wymieszać jajka, mleko, kurkumę i natkę pietruszki. Wlać całość na gorącą patelnię i smażyć na niedużym ogniu,cały czas mieszkając, żeby uzyskać konsystencję właściwą dla jajecznicy i zapobiec przywarciu jajek do patelni. Gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, od razu ją podać.
Przepis pochodzi z książki Aidan Goggins, Glen Matten “Dieta SIRT" Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016 Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.