Aidan Goggins, Glen Matten, Dieta SIRT

Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia – pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produktów bogatych w pewne bardzo konkretne związki chemiczne. Te wyjątkowe produkty określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej.

Okładka książki
Okładka książkimateriały prasowe

Diety są jak wszystkie inne trendy. Pojawiają się na chwilę, robią wielką karierę i szybko odchodzą w zapomnienie. Wiele z nich faktycznie prowadzi do spadku masy ciała w krótkim okresie, ale na dłuższą metę nic z tego nie wychodzi. Dieta SIRT zapewnia trwałe korzyści, które utrzymują się przez całe życie. Pod tym względem wyróżnia się na tle innych metod i rozwiązań.

Dieta SIRT opiera się na zastosowaniu nowo odkrytej grupy produktów roślinnych, dzięki którym można uzyskać korzyści typowe dla stosowania głodówki. Skutecznie regulują metabolizm, pobudzając nie tylko spalanie tłuszczu, ale również przyrost masy mięśniowej oraz wzrost sprawności komórek. Do produktów sirtuinowych zaliczają się m.in. oliwa z oliwek extra virgin, kapary, czerwona cebula, pietruszka, jarmuż, orzechy włoskie, truskawki, chili, produkty sojowe, kakao, zielona herbata i kawa. Dwadzieścia najbardziej wartościowych produktów sirtuinowych to produkty bezglutenowe, więc także osoby przestrzegające diety bezglutenowej mogą po nie śmiało sięgać. 

Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala w ciągu siedmiu dni obniżyć masę ciała o 3,2 kilograma. Produkty sirtuinowe sprawdziły się jako podstawa diety wielu wybitnych sportowców, umożliwiając im osiągnięcie oczekiwanego składu ciała oraz celów kondycyjnych.

Książka zawiera także przepisy diety SIRT oparte w znacznej mierze na produktach, które już teraz na co dzień spożywamy. Większość z nich jest łatwo dostępna i można nimi urozmaicać rodzinny jadłospis.

Czego można oczekiwać, gdy się stosuje dietę SIRT?

  • Utraty wagi wynikającej ze zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej.
  • Przygotowania organizmu do trwałego utrzymywania niższej wagi.
  • Lepszego wyglądu, lepszego samopoczucia, wyższego poziomu energii.
  • Braku konieczności stosowania długotrwałej głodówki czy skazywania się na uczucie  skrajnego głodu.
  • Braku konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń.
  • Otwarcia drogi do dłuższego, zdrowszego życia bez chorób.

Nie trzeba w tym celu znacząco ograniczać spożycia kalorii, nie trzeba nie wiadomo jak intensywnie ćwiczyć (chociaż ogólnie warto podejmować aktywność fizyczną). Taka dieta nie jest ani droga, ani czasochłonna, a wszystkie zalecane przez nas składniki są powszechnie dostępne. Jeśli chodzi o sprzęt, to w zupełności wystarczy urządzenie do robienia soków. Poza tym, inaczej niż w przypadku wszystkich innych diet, które koncentrują się na eliminacji pewnych składników, dieta SIRT kładzie nacisk na to, co należy do jadłospisu włączyć.

Wybrane opinie o książce:

Dieta, która nie podąża za modą, za to proponuje niesamowite korzyści w zakresie poprawy stanu zdrowia i sylwetki. Aidan i Glen dowodzą, że każdy może jeść ze smakiem, a przy tym czerpać korzyści z żywności sirtuinowej. Bardzo mi się to podoba!

Lorraine Pascale, szef kuchni z programów BBC TV i autorka książek kulinarnych

Wielkie odkrycie dietetyczne! Korzystając z pomocy Aidana i Glena, wprowadziłem do swojej diety żywność sirtuinową, dzięki czemu udało mi się osiągnąć skład ciała i samopoczucie, o jakich wcześniej nawet nie marzyłem.

David Haye, bokser, mistrz świata wagi ciężkiej

Dieta SIRT Aidana i Glena to było niesamowite doświadczenie. Tłuszcz się z mojego ciała po prostu wytapiał. Nagle lepiej mi się myślało i miałem zdecydowanie więcej energii niż kiedyś.

Anthony Ogogo, zawodowy bokser i gwiazda programu Strictly Come Dancing 2015

O autorach:

Aidan Goggins

Aidan ma dość nietypowe wykształcenie, ponieważ jest jednocześnie farmaceutą i dietetykiem. Poza tym cierpi na rzadką chorobę autoimmunologiczną. Za sprawą dość wyjątkowego połączenia tych trzech czynników stał się jednym z najbardziej rozchwytywanych europejskich specjalistów w dziedzinie zdrowia. Z jego usług korzystają zarówno lekarze, jak i celebryci. Aidan rozumie znaczenie dobrej kondycji fizycznej i specjalizuje się w żywieniu sportowców. Dzięki swojemu doświadczeniu już nieraz wspomagał zawodowych mistrzów sportu w ich drodze do sukcesu. Aidan chętnie wypowiada się w mediach w sprawach zdrowia, jest też autorem nagradzanych książek.

Glen Matten

Glen jest entuzjastą dobrego jedzenia z dyplomem w dziedzinie dietetyki medycznej. W jego przypadku obsesyjne gromadzenie wiedzy na temat odżywiania się idzie w parze z zamiłowaniem do dobrej kuchni. Od blisko dziesięciu lat z powodzeniem otwiera kolejne kliniki na terenie Wielkiej Brytanii, a z jego usług skorzystało już wielu zawodowych sportowców i celebrytów. Jest autorem nagradzanych publikacji, chętnie udziela się w mediach.

Aidan Goggins, Glen Matten

Dieta SIRT

Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania

oprawa miękka, 256 stron, cena 39,90 zł

premiera 24 lutego 2017r.

Patronat: Shape

Wydawnictwo Laurum

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas