Pikantne muffinki na maślance

Nie bój się eksperymentów.

Składniki:

  • 50 dag szpinaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. 3 plasterki wędzonego boczku
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do foremek

Przygotowanie:

1. Szpinak oczyść, opłucz, listki osusz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim szpinak, odstaw do wystudzenia. Boczek pokrój na kawałeczki, wysmaż na chrupko na suchej patelni, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Reklama

2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Wlej maślankę oraz olej, wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę z proszkiem oraz sól i pieprz do smaku. Dołóż szpinak i boczek. Składniki szybko wymieszaj mikserem.

3. Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je tłuszczem. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 20 minut.

4. Muffinki świetnie smakują podane np. z kremem łososiowym. Aby go przygotować, zmiksuj 30 dag serka śmietankowego z 10 dag wędzonego łososia. Masę wymieszaj z posiekanym koperkiem. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje