Piwne zawijasy z kolendrą i dymką

Posmakują każdemu!

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej smakowy

Składniki - nadzienie

  • 20 dag mięsa mielonego, np. z łopatki wołowej
  • 1 czerwona papryka
  • 4 gałązki dymki
  • 1/2 szkl. listków kolendry
  • 1/4 limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry lub kozieradki
  • szczypta mielonego kminku

Sposób przygotowania

1. Ciasto: jajka zmiksuj na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj z piwem oraz olejem. Usmaż małe naleśniczki na patelni smarowanej cieniutko olejem.  

2. Mięso podsmaż na oleju. Skrop sokiem z limonki i wymieszaj z kolendrą, kminkiem, szczyptą soli i pieprzu. Zsuń je na bok patelni. Zmniejsz gaz i trzymaj pod pokrywką. Paprykę umyj i pokrój na malutką kosteczkę. Białą część dymki posiekaj, podobnie zieloną część. Paprykę i dymkę zeszklij na tej samej patelni.

3. Warzywa wymieszaj z mię- sem. Dodaj porwane listki kolendry i pokrojony szczypiorek. Podlej 2-3 łyżkami wody lub bulionu, zagrzej i zdejmij z ognia. 

4. W naleśniczki zwijaj po parę łyżek ciepłego mięsa. Zawijaski ułóż w niskim rondelku i podgrzej pod przykryciem. Możesz też podać je na zimno, jako przystawkę. Każdy zawijasek owiń długim, cienkim szczypiorkiem i zwiąż. Podawaj oprószone posiekanymi i podprażonymi orzeszkami ziemnymi, z ostrym ajwarem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje