Pizza na kamieniu z serem gouda i szparagami

A może domowa pizza? Wypróbuj koniecznie ten przepis. Szparagi nadadzą jej wyjątkowy smak

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 20 g drożdży
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki cukru

Składniki pozostałe

  • 300 g żółtego sera np. Gouda MSM Mońki
  • 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki masła
  • 100g wędzonego, parzonego boczku

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia, również pod przykryciem. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na kamieniu do pizzy.

Reklama

Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor wkładając do nagrzanego piekarnika. 

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje