Pizza z jajkiem, szynką oraz dymką

Znika w oka mgnieniu!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • ok. 20 g drożdży
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru;
  • dodatki: sos pomidorowy
  • 200-300 g pokrojonej szynki
  • tarty żółty ser (ilość wg uznania) pęczek dymki
  • 6-8 jajek (zależnie od ilości placków pizzy)
  • sezam do posypania brzegów pizzy

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników przygotuj ciasto. Uformuj z niego 6-8 niedużych placków pizzy, zawijając ich brzegi nieco do góry. Posmaruj je wodą i posyp sezamem. Wnętrze placków posmaruj pomidorowym sosem. Posyp serem. Rozłóż pokrojoną szynkę.

2. Połóż placki pizzy na lekko natłuszczonej blasze.Piecz w najwyższej temperaturze piekarnika 10 minut,aż brzeg ciasta się zrumieni. Następnie wysuń blachę,wbij jajka, osól i piecz jeszcze tyle czasu, aż jajko się zetnie (3-4 minuty). Podaj posypane pokrojoną dymką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje