Pizza z klopsikami

Doskonała na rodzinny obiad!

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • ok. 20 g drożdży
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru.
  • Klopsy:
  • 500-600 g miel. mięsa
  • jajko
  • namoczona w mleku kajzerka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka
  • 2 łyżki musztardy
  • olej;
  • sos:
  • 1,5-2 szklanki bulionu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory (lub podobna ilość przecieru)
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz, papryka

Sposób przygotowania

1. Zrób klopsy: kajzerkę odciśnij. Cebulę posiekaj. Połącz mięso, bułkę, jajko,musztardę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę.Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj klopsy i wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie obsmaż na oleju ze wszystkich stron.

2. Przygotuj sos: podsmaż posiekaną cebulę na oleju, dodaj przeciśnięty przezpraskę czosnek i obrane, pokrojone pomidory (lub przecier). Smaż 2 minuty. Wlej bulion, dodaj musztardę, paprykę,sól, pieprz. Zredukuj. Do sosu wrzuć klopsy. Duś jeszcze 5-10 minut.

3. Uformuj podłużne placki pizzy.Posmaruj je sosem z klopsików. Rozłóż klopsy. Połóż obie pizze na natłuszczonej blasze. Piecz w najwyższej temp.piekarnika ok. 10-15 min, aż brzegi ciasta się mocno zrumienią.Podaj z dowolnymi ziołami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje