Pizza z pomidorami i kaparami

Smak wakacji we Włoszech!

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kaparów ze słoika
  • 10 dag parmezanu
  • mięta albo bazylia

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej do miseczki, zrób wgłębienie. Drożdże rozpuść w 5 łyżkach ciepłej wody, wlej do wgłębienia. Zaczyn oprósz mąką, przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie do miseczki z zaczynem wlej 200 ml letniej wody i olej. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut. Pomidory z puszki osącz, rozgnieć. Przypraw bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Reklama

2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na dwie porcje. Z każdej uformuj placek w kształcie serca. Placki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż świeżymi pomidorami i posyp kaparami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 20 minut. Gotowe pizze posyp startym parmezanem oraz miętą lub bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje