Pizza z ziemniakami, boczkiemi twarogiem

Bardzo sycąca i pożywna, idealna na chłodny dzień

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4-6 osób

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru; dodatki: sos biały
  • 4-6 całych ugotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
  • 4-6 plastrów wędzonego boczku
  • kostka twarogowego koziego sera
  • szczypiorek i ew. inne zioła do posypania pizzy

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników przygotuj i uformuj ciasto (wg podstawowego przepisu z Notatnika Praktyka, str. 94).Posmaruj placki ciasta białym sosem(przepis także na str. 94), na sosie ułóż dodatki, zaczynając od pokrojonych w plastry ziemniaków. Na nich połóż pokrojony na kawałki wędzony boczek.Całość obficie posyp pokruszonym kozim serem twarogowym.

2. Połóż placki pizzy na lekko natłuszczonej blasze. Piecz w najwyższej temperaturze w piekarniku ok. 10 minut,aż brzeg ciasta mocno się zrumieni.Po upieczeniu posyp pizzę posiekanym szczypiorkiem (ew. innymi ziołami,np. tymiankiem).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje