Placek a la pizza

Placki ziemniaczane nie muszą być podawane tylko z mięsem. Oto przepis na takie, które w smaku przypominają pizze. A wszystko za sprawą żółtego sera.

Takie placki smakują doskonale.
Takie placki smakują doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 kg mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 strąk czerwonej papryki l
  • 10 dag pieczarek
  • 1 pomidor l kilka plastrów wędzonego boczku
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • olej do smażenia
  • świeże oregano lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć, połączyć z jajkiem i mąką. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, wymieszać. Podzielić na 4 placki i usmażyć na złoty kolor na oleju.

2. Paprykę oczyścić, pieczarki obrać. Paprykę, pieczarki i pomidora pokroić w plasterki. Ułożyć razem z boczkiem na plackach. Posypać tartym żółtym serem. Zapiekać 5-10 minut w temperaturze 200°C. Posypać posiekanymi listkami natki lub oregano.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas