Placek makowy

Pyszny i pachnący. Idealny do porannej kawy

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 25 porcji

Składniki

  • 70–80 dag wiśni
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 40 dag masła
  • 3 czubate szkl. mąki pszennej
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mielonych migdałów
  • 1 puszka masy makowej (bez bakalii)

Sposób przygotowania

Połowę masła stop. Do miseczki wsyp 2 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru oraz 1 torebkę cukru waniliowego. Wymieszaj. Dolej masło. Zagnieć ciasto na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Kiedy masa będzie już puszysta, kolejno wbij do niej jajka. Resztę mąki pszennej przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i migdałami. Wsyp do masy maślanej. Utrzyj. Blachę (32x39 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Rozłóż masę makową. Posyp ją wiśniami i kruszonką. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 45 minut. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje