Placek morelowy z pestkami dyni

Delikatna słodycz z morelami

Składniki dla: 30 porcji

Składniki

  • 10 dag pestek dyni
  • 20 dag miękkiego masła
  • 1 szkl. + 1 łyżka cukru
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. + 2 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka moreli
  • 1 galaretka morelowa
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Sposób przygotowania

1. Pestki dyni zmiksuj w malakserze. Masło utrzyj z 1 szkl. cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa,kolejno domieszaj do niej jajka. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlej 1/2 szkl. wody mineralnej i dobrze wymieszaj. Ciasto rozdziel. Jedną część połącz z pestkami dyni oraz pozostałymi 2 łyżkami wody. Blachę posmaruj tłuszczem.Nałóż na przemian obydwa ciasta. Lekko przemieszaj je widelcem. Piecz 40 minut w 175 st. Wystudź.

2. Żelatynę namocz w 1/4 szkl. wody, rozpuść, podgrzewając.Jogurt utrzyj z 1 łyżką cukru. Śmietanę ubij na sztywno połącz z jogurtem.Do masy ostrożnie domieszaj żelatynę. Krem rozsmaruj na placku i wstaw do lodówki do stężenia.

3. Galaretkę rozpuść w 2/3 szkl. gorącej wody, wystudź. Morele zmiksuj razem z zalewą na gładko. Mus morelowy połącz z galaretką.Kiedy masa zacznie tężeć,zrób z niej na wierzchu ciasta szerokie dekoracyjne paski.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje