Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty

Ze skarmelizowanymi szalotkami i śmietaną

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • Po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 250 g śmietany
  • Sól, pieprz850 ml kapusty kiszonej
  • 8 szalotek
  • 500 g ziemniaków
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki cukru
  • Oregano do dekoracji

Przygotowanie:

Papryki pokroić w drobna kosteczkę. Śmietanę doprawić sola i pieprzem, umieścić w miseczce. Szalotki pokroić w ćwiartki. Ziemniaki utrzeć (usunąć nadmiar soku), zmieszać z kapustą, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć porcjami placki z przygotowanej masy. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć szalotki przez 2 minuty. Wsypać cukier i smażyć, aż się skarmelizuje. Placki podawać z karmelizowanymi szalotkami, kleksem śmietany, posypywać papryką. Dekorować oregano.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas