Placuszki z płatków żytnich

Produkty powstałe ze zbóż, w tym pełnoziarniste płatki, to ważny element prawidłowego sposobu odżywiania. O

Składniki

  • 150 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 1 jajko L
  • 1 łyżka słoneczniku łuskanego
  • 2 pomidory suszone (z oleju)
  • 1 łyżka pokrojonej papryki
  • szczypta curry
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • olej rzepakowy

Składniki - dodatki

  • 50 g łososia wędzonego
  • ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka
  • kiełki rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka świeżego koperku
  • 1/3 łyżeczki czarnuszki

Sposób przygotowania

1. Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj jajko oraz płatki żytnie, całość dokładnie wymieszaj i chwilę odczekaj.

Reklama

2. Słonecznik podpraż na suchej patelni i dodaj do miseczki z płatkami oraz serkiem.

3. Pomidory suszone drobno pokrój, dodaj wraz z papryką do miseczki.

4. Dopraw całość curry, solą (wystarczy szczypta) oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj.

5. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki tłuszczu. Nakładaj łyżką ciasto, formując placuszki. Zmniejsz ogień. Smaż placuszki z obu stron do ładnego zarumienienia.

6. Usmażone placki przełóż na papier kuchenny i osącz nadmiar tłuszczu.

7. Jogurt grecki połącz z koperkiem.

8. Smaruj placuszki jogurtem, układaj rybę oraz świeże warzywa, kiełki oraz czarnuszkę.

 

Podawać na ciepło. Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje