Placuszki z truskawkami

Doskonałe i na obiad i na podwieczorek.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki jogurtu greckiego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 dag truskawek
  • polewa truskawkowa
  • 500 ml lodów waniliowych

Przygotowanie:

1 Do miski wbij jajka, dodaj cukier, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wlej mleko i jogurt, zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstość tłustej śmietany. Ciasto odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Przed smażeniem placków kilkakrotnie je wymieszaj.

Reklama

2 Dużą łyżką wykładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką, smaż na złoty kolor. Usmażone placki trzymaj pod przykryciem.

3 Truskawki umyj, pokrój. Placki posyp cukrem pudrem, podawaj na ciepło z truskawkami i lodami waniliowymi.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje