Po co trzeba chłodzić kruche ciasto

Chłodzenie jest ważnym etapem przygotowania naprawdę udanych kruchych wypieków. Oto garść sprawdzonych rad.

1. Lepiej go nie pomijać, bo dobrze schłodzone (minimum przez 30 minut, a najlepiej godzinę) ciasto nie klei się przy wałkowaniu, a gotowe ciasteczka i placki nie są twarde lub gumowate.

Reklama

2. Aby nadmiernie nie ogrzewać surowego ciasta, wałek włóż wcześniej na ok. 30 minut do lodówki, a na stolnicę połóż na kilka minut woreczek z lodem albo mrożonką.

3. Proces schładzania możesz przyspieszyć, wkładając ciasto do zamrażalnika. Tak mocno oziębionego ciasta nie wałkuj, tylko grubo zetrzyj je na tarce bezpośrednio na blachę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje