Pogacze śmietanowe

Z kuchni węgierskiej.

Składniki:

Reklama

50 dag mąki, 25 dag margaryny, 2 żółtka, 3 dag drożdży, 1 dag cukru, 100 ml mleka, 200 ml śmietany, 2 płaskie łyżeczki soli.

Przygotowanie

Drożdże rozprowadzamy z mlekiem i cukrem. Odstawimy do wyrośnięcia. Powyższe składniki rozdrabniamy, dodając wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół godziny. Potem rozwałkujemy i trzykrotnie składamy. Ponownie odstawiamy na 20min. Czynność (wałkowanie, składownie i odstawianie) powtarzamy jeszcze trzykrotnie, po czym rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy krążki o średnicy 2-3 cm. Nakładamy na blachę, smarujemy na wierzchu rozbitym jajkiem i posypujemy tartym serem lub kminkiem. Pieczemy w gorącym piekarniku na złoto-czerwony kolor.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia węgierska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje