Polędwiczki w aromatycznym sosie

Delikatne i kruche, na chłodne dni

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 200 g surowych śliwek węgierek oraz 1/2 szkl. suszonych
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • masło, olej (po łyżce)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj, osusz, pokrój na plastry. Oprósz czarnym pieprzem. 

2. Na patelni rozgrzej masło wymieszane z olejem i na dużym ogniu obsmaż mięso przez 2 minuty z obu stron. Kiedy mięso zmieni kolor, zmniejsz ogień i zalej je szklanką wina. 

3. Dołóż śliwki (surowe wydrylowane oraz suszone). Mięso wraz z winem i śliwkami duś ok. pół godziny, mieszając. Możesz dolewać też trochę wina, by mięso nie przywierało. Gdy mięso jest miękkie, dopraw całe danie solą i jeszcze raz pieprzem. 

4. Rozrób śmietanę z kilkoma łyżkami sosu z duszenia mięsa, a następnie wlej całość na patelnię i wymieszaj. Polędwiczki podaj z sosem śliwkowym, np. z pyzami (drożdżowymi lub ziemniaczanymi).

Reklama


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje