Pomarańczowe pychotki

Aromatyczne ciasteczka

Składniki dla: 35 sztuk

Składniki - ciastka

  • 30 dag mąki pszennej lub pół na pół z mąką krupczatką
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 10 dag białej czekolady
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Składniki - lukier

  • 2 szkl. cukru pudru
  • 6-8 łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka zapachu pomarańczowego

Sposób przygotowania

1. Ciastka: czekoladę rozpuść na małym ogniu. Wymieszaj ze śmietanką, podgrzej i odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Domieszaj roztrzepane jajko, skórkę i sok z pomarańczy. Wlej czekoladę i wsyp partiami mąki wymieszane z proszkiem i ze szczyptą soli. Zagnieć ciasto, chłodź je przez 30 minut. 

2. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto rozwałkuj w 3-4 partiach na placki grubości 2-3 mm. Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę z pergaminem. Piecz po 10-12 minut, do zrumienienia. Ostudź. 

3. Cukier puder utrzyj z zapachem i taką ilością podgrzanego soku, by powstał gęsty lukier. Pomaluj ciasteczka i zostaw do zastygnięcia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje