Pomidorki z bulgurem

Nie tylko dla jaroszy.

Składniki:

  • 20 dag kaszki bulgur
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 10 dag sera typu bałkańskiego
  • 12 dużych pomidorów
  • przecier pomidorowy
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

1. Kaszkę bulgur (drobną) zalej wrzątkiem (ok. 2 cm powyżej powierzchni kaszki) i odstaw na 20 minut. Dymkę oczyść i drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem. Rozmrożony groszek krótko podgotuj w osolonej wodzie (2-3 minuty). Odcedź na sicie. Ser (może być feta) pokrusz.

Reklama

2. Bulgur wymieszaj z posiekaną cebulką, szczypiorkiem, groszkiem i serem. Składniki skrop oliwą, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Umyj pomidory (najlepsze będą twarde), osusz je, zetnij czapeczki. Wydrąż miąższ (odłóż go). Powstałe miseczki z pomidorów napełnij kaszą z dodatkami. Ułóż w nasmarowanej oliwą brytfannie, zapiekaj ok. 15 minut w 180 st.

4, Miąższ pomidorów rozmiksuj z łyżką przecieru pomidorowego, zagotuj. Powstały sos dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj do pomidorów na 5 minut przed końcem zapiekania.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje