Pomysł na pikantny obiad

Papryczki chilli idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, sosów, sałatek czy jako przystawka. Sprawdźcie, jakie ogniste potrawy można przygotować z ich wykorzystaniem. Podpowiadamy.

Kurczak curry
Kurczak currymateriały prasowe

Kurczak curry z papryczkami chili

Sposób przygotowania

Filet z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy je solą oraz obficie pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. W takim zestawie przypraw marynujemy kurczaka i pozostawiamy na około 5 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę. Na koniec dodajemy śmietanę i mleczko kokosowe. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą. Gorące curry podajemy z ryżem.

Pizza meksykańska
Pizza meksykańskamateriały prasowe

Piekielna meksykańska pizza

Sposób przygotowania

Mąkę, ciepłą wodę, drożdże, 1 łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie a jednolite. Następnie odstawiamy je w zaciemnionym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym samym czasie szykujemy sos - blendujemy puszkę pomidorów, czosnek i zioła, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Na blacie oprószonym mąką formujemy pizzę z ciasta. Tak przygotowaną przekładamy na blachę do pieczenia i smarujemy sosem. Ser ścieramy na tarce, pieczarki obieramy i kroimy w okręgi, cebulę w piórka, a polędwicę wędzoną z kurczaka firmy Konspol w mniejsze plasterki. Polędwicę wędzoną z kurczaka, pieczarki, papryczki jalapeno, cebulę i pomidorki koktajlowe układamy na pizzy. Doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220-230°C przez 12-15 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas