Pomysł na prosty obiad

Kulinarne abc.

Chrupiąca przystawka

Efektowną i prostą przystawkę do obiadu przygotujesz w liściach cykorii. Opłucz je, osusz, odetnij gorzkie piętki, rozłóż na talerzu. Napełnij posiekanym jabłkiem, radicchio i serem pleśniowym. Dopraw solą, pieprzem, cytryną i oliwą.

Spaghetti

Reklama

Spaghetti to danie, które możesz podać na obiad, a następnego dnia... zapiec na kolację. Wystarczy, że przełożysz je do formy żaroodpornej i obficie posypiesz żółtym serem.

Łazanki z kapustą

Nie masz pomysłu na obiad? Przesmaż na oleju cebulę z kiszoną kapustą i makaronem łazanki. Dopraw i podaj na stół.

Soczysta wieprzowina

Jeśli chcesz, by pieczeń wieprzowa (ze schabu, szynki lub łopatki) była bardziej soczysta, posyp mięso mąką, krótko obsmaż ze wszystkich stron na tłuszczu, a potem wstaw do nagrzanego piekarnika. Inny sposób to zanurzenie mięsa (przed przyprawieniem) we wrzątku.

Francuski specjał

Przygotowana z dodatkiem białego wina i tymianku klasyczna francuska zupa cebulowa to rozgrzewający i idealny przysmak na zimową niepogodę. By potrawa była jeszcze bardziej sycąca, rozlej ją do żaroodpornych kokilek lub miseczek, ustaw na blasze w piekarniku, a potem przykryj każdą porcję kromką pieczywa obficie posypanego startym żółtym serem i zapiecz.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje