Pomysły na obiad

Kulinarne abc!

Pyszne i chrupiące

Aby udka kurczaka były smaczne, soczyste i dopieczone w środku, a do tego chrupiące z wierzchu, musisz kolejno obtaczać je w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej, a następnie smażyć we frytownicy lub w dużym rondlu na głębokim oleju. Temperatura tłuszczu powinna wynosić 180 st. Czas smażenia udek to około 15 minut.

Reklama

Skórkę cytrusów przed obraniem musisz wyszorować. Podczas transportu są one bowiem owijane w nasączane chemicznymi środkami bibułki.

Serowa nutka

Zupa jarzynowa będzie smaczniejsza, jeśli pod koniec gotowania dodasz do niej trochę startego łagodnego żółtego sera. Dodatkowo możesz także zaprawić ją żółtkiem lub gęstą kwaśną śmietaną.

Ryba dobrze przyrządzona

Przed smażeniem filety warto skropić sokiem z cytryny. Ryba ze skórką ładnie się przyrumieni, jeśli obtoczysz ją w mące z dodatkiem curry. Kolor panierki zmieni także mielona słodka papryka. Gotowana ryba zachowa jędrność, jeśli do wody dodasz odrobinę octu lub koncentratu pomidorowego.

Sposób na ryż

Przez nieuwagę rozgotowałaś ryż? Szybko go odcedź i przelej zimną wodą. Zabieg ten przerwie proces gotowania. Osączony ryż przesmaż później z odrobiną masła. Dzięki temu odparuje z niego reszta wody. Jeśli natomiast chcesz odgrzać ugotowany wcześniej ryż, a nie masz mikrofalówki lub parowaru, wsyp go na sitko i umieść nad garnkiem z wrzątkiem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje