Porady dla smakoszy

Kuchenne sztuczki.

Odświeżamy sałatę

Zwiędłą roszponkę włóż na kilka minut do ciepłej, posłodzonej wody. Następnie wyjmij i skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu liście znowu będą świeże i chrupiące.

Pomysłowe grillowanie

Reklama

Nie masz pod ręką specjalnej tacki do pieczenia ryb na ruszcie? Z powodzeniem zastąpią ją plasterki cytryny. Dodatkowo ryba zyska piękny aromat oraz wyjątkowy smak.

Otwórz słoik bez trudu

Zbyt mocno zakręcone słoiki potrafią być prawdziwą kuchenną zmorą! Zamiast jednak mocować się z oporną zakrętką, lepiej zanurzyć cały słoik na kilka minut w gorącej wodzie. Po wyjęciu i osuszeniu nakrętka da się łatwo odrkęcić. Możesz także kilka razy uderzyć drewnianą łyżką w brzeg nakrętki albo kupić w sklepie z akcesoriami kuchennymi specjalny otwieracz do słoików. Wystarczy nałożyć go na nakrętkę, ścisnąć, lekko przekręcić i gotowe!

Idealna marynata do łososia

Ryba będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli ok. 30 minut przed przygotowaniem natrzesz filet oliwą z dodatkiem ziół (np. koperku) oraz soku z cytryny.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje