Porzeczkowy placek

Lekki placek na lato.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 25 dag mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 duże kajzerki
  • 3 mandarynki
  • 20 dag czerwonych porzeczek
  • tłuszcz i mąka do formy
  • sól

Przygotowanie:

1. Żółtka rozkłóć z mlekiem. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz 3 łyżkami cukru pudru. Suche składniki połącz z płynnymi. Mieszaj do uzyskania gładkiego rzadkiego ciasta.

Reklama

2. Kajzerki pokrój w drobną kostkę, połącz z przygotowanym ciastem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką okrągłej formy.

3. Mandarynki umyj starannie, obierz. Podziel na cząstki i pozbaw białych błonek. Porzeczki umyj, osusz na sicie, pozbaw szypułek. Owoce rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta.

4. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 20-25 minut. Ostudzony placek posyp pozostałym cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje