Potrawka koreańska

Smaki Azji.

Składniki na 4 porcje

- 40 dag filetów z kurczaka,
- 40 dag porów,
- 2 czerwone strąki chili,
- opakowanie śmietany kremówki,
- puszka moreli w sosie,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sok z cytryny,
- sól, słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Pory oczyścić, pociąć w poprzek na cienkie plastry. Z chili usunąć pestki, posiekać je. Mięso podsmażyć na oleju ze wszystkich stron, dodać chili, krótko smażyć razem. Doprawić do smaku solą i słodką papryką. Połączyć z porami i chwilę poddusić. Podlać szklanką wody i śmietaną, wymieszać. Gotować razem około 5 minut na niewielkim ogniu. Morele wyjąć z zalewy, pokroić na plastry. W rondelku rozmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, dodać morele, zagrzać razem. Połączyć mięso z morelami, przyprawić solą, dodać sok z cytryny i sos z moreli. Potrawę trzymać na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Danie podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z chińskim makaronem.
Czas przygotowania: 35 minut

Dowiedz się więcej na temat: kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje