Potrawka z warzywami

Pyszne i lekkie danie.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 20 dag brukselki
  • 2 młode marchewki
  • młody por
  • 30 dag brokułu
  • pęczek szalotek
  • jabłko
  • 4 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • olej

Przygotowanie:

1 Ziemniaki, marchew i jabłko umyj, obierz, pozostałe warzywa oczyść i dokładnie opłucz. Ziemniaki, marchew, jabłko i pora pokrój na małe kawałki, szalotki w plasterki, a brokuła podziel na różyczki. Do przygotowanych warzyw dodaj brukselkę, wymieszaj i przypraw solą, pieprzem, tymiankiem.

Reklama

2 Przygotuj 4 żaroodporne naczynia z pokrywkami. Posmaruj olejem. Do każdego włóż porcję warzyw. Na wierzch połóż po łyżeczce masła. Piecz 15 -20 min w temperaturze 200°C. Naczynie z warzywami możesz przykryć również kółkiem wyciętym z ciasta francuskiego, przyciskając je do brzegów naczynia. Na środku natnij, włóż makaron rurkę, aby para miała ujście. W tej wersji piecz warzywa dłużej. Możesz też posypać wierzch potrawy startym żółtym serem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje